Usein kysyttyä Daisystä

Mitä Daisy tarkoittaa?

Daisy on kansainvälisessä yhteistyössä kehitetty digitaalinen julkaisustandardi. Daisy ei ole sama asia kuin äänikirja. Daisy-muodossa voidaan julkaista myös esim. e-kirjoja tai kirjoja, joissa on ääni ja teksti on synkronoitu niin, että äänenä kuultava teksti näkyy samanaikaisesti näytöllä.

Daisy on lyhenne englannin kielen sanoista Digital Accessible Information SYstem, digitaalinen saavutettava informaatiojärjestelmä. Sanan Daisy voi kirjoittaa joko akronyyminä eli kokonaan isoilla kirjaimilla (DAISY) tai erisnimenä, isolla alkukirjaimella (Daisy).

Mitä hyötyä Daisystä on?

  • Daisy-kirjaa on helppo selata. Kirjoissa voi liikkua eteen- tai taaksepäin joko aikajaksoittain, lauseittain tai luvuittain. Selailussa voi hyödyntää kirjan tuottajan tekemää rakennetta, joka seuraa yleensä alkuperäisen kirjan lukuja tai sivunumeroita.
  • Kirjan kuuntelua voi jatkaa keskeytyksen jälkeen täsmälleen samasta kohtaa kuin mihin viimeksi on jäänyt.
  • Daisy-lukuohjelmilla voi Daisy-kirjaan voi lisätä kirjanmerkin. Kirjanmerkkejä voi lisätä tarvittaessa useitakin muistilappujen tapaan.
  • Daisy-lukuohjelmissa kirjan ääntä voi nopeuttaa ja hidastaa portaattomasti kuuntelun aikana.
  • Daisy-kirjoja voidaan välittää verkon kautta tai fyysisesti cd-levyllä. Daisy-kirjassa äänitiedostot ovat mp3-muodossa, joten koko kirja mahtuu yleensä yhdelle cd-rom-levylle.
  • Koska Daisy on kansainvälinen formaatti, siihen tuotettuja aineistoja on mahdollista jakaa eri maiden kesken.

Daisy-kirjan ominaisuudet ovat käytössä silloin, kun kirjaa kuunnellaan erityisellä Daisy-soittimella tai tietokoneelle tai mobiililaitteelle asennetulla Daisy-kuunteluohjelmalla. Daisy-kirjan ääni on mp3-muodossa, joten kirjoja voi kuunnella myös esim. kannettavalla mp3-soittimella, mutta tällöin Daisy-kirjan selailu- ja muut erikoistoiminnot eivät ole käytössä.

Mikä on Daisy-äänikirja?

Daisy-äänikirja on näkövammaisten ja muiden lukemisesteisten käyttöön kehitetty digitaalinen äänikirja, joka on saavutettava.

Mikä ero on Daisy-äänikirjalla ja kaupallisella äänikirjalla?

Daisy-äänikirjat sisältävät painetun kirjan rakenteen eli painetun kirjan otsikot ja usein sivunumerot, jolloin Daisy-äänikirjassa on mahdollista liikkua kirjan osasta toiseen. Kaupalliset äänikirjat eivät yleensä sisällä painetun kirjan otsikoita eikä niissä ole mahdollista siirtyä tietylle sivulle.

Kaupalliset cd-levyille tallennetut äänikirjat sisältävät yleensä useita cd-levyjä. Cd-levylle tallennetut Daisy-äänikirjat mahtuvat yleensä yhdelle cd-levylle, jolloin äänikirjan kuuntelu on helpompaa, kun levyjä ei tarvitse vaihtaa. Daisy-kirjoissa ääni on pakattu mp3-muotoon, joten laitteen on toistettava mp3-muotoa, jotta sillä voi kuunnella cd-levyllä olevaa äänikirjaa. Kaupalliset äänikirjat on sitä vastoin tallennettu pakkaamattomaan audio-cd-muotoon ja niitä voi kuunnella kaikilla cd-soittimilla.

Millä laitteilla Daisy-äänikirjaa voi kuunnella?

Daisy-äänikirjoja voi kuunnella erityisellä Daisy-soittimella, tietokoneella tai mobiililaitteilla. Daisy-soittimet sopivat myös tavallisten cd-levyjen kuunteluun. Daisy-kirjoja voi kuunnella myös mp3-tiedostoja toistavilla cd-soittimilla, mutta tällöin kirjaa ei voi esimerkiksi selailla eikä siihen voi jättää kirjanmerkkejä.

Miten Daisy-äänikirjoja voi kuunnella tietokoneella?

Windows-tietokoneille on olemassa erilaisia lukuohjelmia. AMIS on ilmainen ohjelma, jonka voi ladata Celia-kirjaston AMIS-sivulta. Sivulla on myös ohjeet AMISin käyttöön. Maksullinen EasyReader-ohjelma on ominaisuuksiltaan vastaava kuin AMIS, mutta se on toimintavarmempi ja käyttöön saa jälleenmyyjältä tai valmistajalta apua.

Mac-tietokoneille sopivia ohjelmia ovat esimerkiksi ReadHear tai ilmaisohjelma Olearia.

Celia-kirjaston asiakkaat voivat kuunnella tietokoneella Celian lainattavia Daisy-kirjoja suoratoistona tai lataamalla äänikirjan tietokoneelleen. Lisätietoja on Celian Kuuntele tietokoneella -sivulla.

Voiko Daisy-kirjoja kuunnella netissä?

Celia-kirjaston asiakkaat voivat kuunnella lainattavia Daisy-kirjoja suoratoiston avulla Celianet-palvelussa. Suoratoisto on mahdollista uusimpien selaimien avulla.